Състезания


Спортен календар на БФРС за 2013 г. 

Официални правила на БФРС по риболов на плувка
в сладки води за мъже, жени, деца, юноши и ветерани


 

Предстои шаранджийско състезание на язовир „Баниска”

От 26 до 29 юли язовир „Баниска” в Русенска област ще бъде домакин на втория кръг от държавния шампионат по улов на шаран, провеждан под егидата на Българската федерация по риболовни спортове.
В тазгодишното първенство майсторите в шаранския риболов стартираха с 20 отбора (всеки отбор е съставен от двама състезатели). На старта на язовир „Гарваново” в Хасковска област победи тимът на „Моселла”, следван от „Булит” и „Видракс”.
Третият заключителен кръг от шампионата е предвиден за язовир „Тръстиково”, Варненско, през октомври. Преди финала на вътрешното първенство предстои важно изпитание за националния отбор. През септември в Румъния ще се проведе световно първенство, на което нашите състезатели не крият амбиции да се представят силно.
Според международните правила, състезанията по улов на шаран са с продължителност 72 денонощия, като за мерни се считат риби над 1,5 кг. Зачита се и уловът на бели амури.На 29 май 2011 г. се проведе традиционният ежегоден турнир за Купата на НЛРС-СЛРБ, за представители на ефирни, печатни и електронни медии, който се проведе на водоема в кв. Казичене, край София. НЛРС “Съюз на ловите и риболовците в България” заедно с домакините бяха създали прекрасни условия и наред със състезателния си характер мероприятието се превърна в хубав празник. Тази година взеха участие Ловен портал БГ Лов, bTV с два отбора, Дарик радио, Българско национално радио с два отбора, в.”Рибар”, в.”Галерия”, в.”Земя”, в.”За дома”, в.”Русия днес”, в.”Телеграф”, в.”Капитал”, БГ НЕС, сп.”Перфекта” и сп.”Лов и риболов” , 48 състезатели. Наградният фонд – купи, предметни награди за победителите и подаръци за всеки участник, бяха осигурени от Националното ловно-рибарско сдружение.
ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ:
І място - в. “Рибар”
ІІ място - сп.”Перфекта”
ІІІ място - в.”Капитал”
ІV място - сп.”Лов и риболов”
V място - bTV
VІ място - в.”Земя”
ИНДИВИДУАЛНО КЛАСИРАНЕ:
І място - Георги Генов - Българско национално радио
ІІ място - Момчил Николов - в.”Рибар”
ІІІ място - Александър Божков - сп.”Перфекта”
ІV място - Николай Петров - в.”Капитал”
V място - Златко Божков - сп.”Перфекта”
VІ място Николай Костов - в.”Рибар”Поредното осмо издание на Националния турнир по улов на риба за деца до 14-годишна възраст за купата на НЛРС-СЛРБ събра на язовир „40-те извора” край Асеновград 33 млади рибари от 8 сдружения в страната. Всички идваха с амбицията да покажат риболовни умения и да спечелят някоя от престижните награди. Освен домакините от Асеновград, с комплектовани отбори пристигнаха от Пловдив, Велико Търново, Кърджали, Севлиево, Панагюрище, Троян, Брезово.

Участниците и придружаващите ги родители и служители от сдруженията пристигнаха още в петък след обяд на 3 юни на базата край язовира. Вечерта мина в запознанства, викторина на риболовна тематика, вечеря и подобаващ купон за всички гости. В ранното утро на 4 юни, когато в страната се откриваше новият риболовен сезон, малките състезатели бяха на линия, обхванати от типичната предстартова треска. Главният съдия Иван Димитров уточни правилата на състезанието, разчертани бяха секторите и след теглене на жребия всеки зае полагащото му се място по бреговата ивица в приустиевата част на язовира.

Купите и наградите за най-добрите малки риболовци бяха връчени от инж. Григор Гогов, главен секретар на НЛРС-СЛРБ.
Призьорите отнесоха не само награди към родните си места. Те намериха нови запознанства, нови приятелства, те отново се убедиха, че риболовът е едно атрактивно и интересно занимание, на което напълно подхожда популярния девиз „Детето-риболовец може без дрога”. Впрочем в днешни дни тези думи са актуални повече отвсякога.


Класиране
Отборно:
1.    Асеновград – 11 н.т. улов 2 630 г
2.    Троян – 11 н.т. улов 2 070 г
3.    Панагюрище - 12 н.т. улов 1 272 г

Индивидуално:
1.    Георги Новаков (Асеновград) – 2 120 г
2.    Тодор Чавдаров (Троян)  – 1 650 г
3.    Васил Гъдев (Асеновград) – 990 гНа 11 юни се проведе традиционното състезание на ловно-рибарските сдружения в страната за купата на НЛРС-СЛРБ. За място на еднодневната надпревара бе определена стената на язовир „Сопот”. Участие взеха въдичари в две категории – мъже и жени. Силният пол излъчи седем тима от по четирима състезатели, които защитаваха славата на сдруженията София-север, София-запад, Кърджали, Русе, Ловеч, Габрово и Бургас. Дамите сформираха два отбора от по двама души за ЛРС-Троян и ЛРС-Велико Търново.
Инж. Иван Петков награди призьорите с купи и медали. За индивидуалните победители бяха предвидени и предметни награди. По един медал за спомен от това прекрасно събитие получиха и всички участници.


Крайно отборно класиране – мъже
1.    ЛРС-Кърджали – 6 н.т. 3,355 кг
2.    ЛРС-Русе – 8 н.т. 4,005 кг
3.    ЛРС-Бургас – 12 н.т. 1,470 кг
4.    ЛРС-София-север – 17 н.т. 0,255 кг
5.    ЛРС-София-запад – 20 н.т. 0,170 кг


Крайно индивидуално класиране – мъже
1.    Ивайло Личев (ЛРС-Русе) – 1 н.т. 2,000 кг
2.    Сунай Сабриев (ЛРС-Русе) – 1 н.т. 1,435 кг
3.    Димитър Димитров (ЛРС-Кърджали) – 1 н.т. 1,155 кг
Крайно отборно класиране – жени
1.    ЛРС-Троян – 3 н.т. 0,630 кг
2.    ЛРС-Велико Търново – 4 н.т. 1,290 кг
Крайно индивидуално класиране – жени
1.    Мариета Бояджиева (ЛРС-Велико Търново) – 1 н.т. 1,290 кг
2.    Таня Чавдарова (ЛРС-Троян) – 1 н.т. 0,110 кг
3.    Светла Йонкова (ЛРС-Троян) – 2 н.т. 0,520 кг
    
Приз и за най-голяма уловена риба, спечели Мариета Бояджиева от ЛРС-Велико Търново, с платика 0,410 кг