Първо огнище на африканска чума по свинете е открито в Унгария
25 април 2018 | 09:30 НЛРС-СЛРБ

Африканската чума по свинете (АЧС) вече е констатирана и в Унгария. Вирусът е установен на 21 април в областта Хевеш и е открит в умряла в резултат на болестта дива свиня. Обстоятелствата за възникването на огнището все още се изясняват.

От 2016 г. Унгария следи за АЧС по дивите свине в регионите в близост до границите си, като внесените домашни прасета и продукти от свинско месо подлежат на гранична проверка. Освен това от 2017 г. е засилено пасивното наблюдение за болестта и в други райони на страната.

Първото огнище на АЧС в Унгария обаче е засечено извън зоната на наблюдение, като от сега нататък Хавеш ще бъде ограничена зона.

„Африканската чума по свинете е остро вирусно заболяване, за което няма лечение и ваксина. В Европа заразените домашни и диви свине не оцеляват, при тях болестта протича много остро, а смъртността е изключително висока – близо 100%. Заболяването не е опасно за хората, но икономическите последствия от него са пагубни“, коментира Васил Василев, председател на Националната ловна организация (НЛРС-СЛРБ).