65-тата Генерална асамблея на CIC се проведе в Мадрид под надслов "Ловът - факти или басни?"
8 май 2018 | 16:34 НЛРС-СЛРБ

НЛРС-СЛРБ получи златен сертификат по случай 120-годишнината от основаването си

 

На 4 и 5 май в Мадрид, Испания, се проведе 65-тата Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC). От българска страна присъстваха шестима членове на CIC, като ръководител на делегацията беше инж. Васил Василев, председател на УС на НЛРС-СЛРБ. 

По време на двудневното събитие бяха дискутирани аспекти от лова, които в момента са подложени на атаки от страна на противниците му. Жорж Аман, президент на CIC, подчерта, че ловците са на прав път и печелят все повече доверие. „Неимоверните усилия на CIC на местно и международно ниво да води все повече дискусии, свързани с устойчивото използване водят до все по-голяма приемственост в обществото. Не търсим съгласие, това е нещо много лично, но се нуждаем от разбиране и приемане на фактите, както и разбиване на митовете“ – каза Аман по време на конференцията.  

Няколко основни момента бяха обект на дискусии по време на асамблеята. Първият от тях е кампанията на FACE и CIC, чиято цел е да окуражи ловците от всяка държава да дарят по 1 евро на година за всяка от двете организации. По този начин би се гарантирала финансовата сигурност на FACE и CIC и в следствие на това имиджът на ловните организации и ловците пред широката общественост и институциите би бил подобрен.

Освен чрез тази кампания, свидетелство за все по-тясното сближаване и съвместна работа между FACE и CIC беше и фактът, че по време на официалната гала вечеря президентът на CIC, Жорж Аман, и президентът на FACE, д-р Михл Ебнър, седяха на една маса. До тях бе и Занг Ксиншенг, президент на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

Друг ключов момент е, че Националното ловно-рибарско сдружение беше удостоено със златен сертификат за отличие и медал в чест на 120-годишнината от основаването на организацията. 

По време на асамблеята бе прието и решение членството на Конфедерацията на ловните асоциации в Южна Африка (CHASA) и Професионалната ловна асоциация на Южна Африка (PHASA) към CIC да бъде прекратено. До изключването на двете организации се стигна след като през ноември 2017 г. те промениха уставите си и така позволиха техни членове да бъдат и лица, практикуващи лов на лъвове, отгледани в резервати. Това действие е в разрез с политиката на CIC, чийто изпълнителен комитет прие през септември 2016 г. Резолюция 13 на IUCN от 2016 г., в която се призовава ловът на лъвове, отгледани в резервати, да бъде обявен за незаконен. Редица уважавани ловни организации като Safari Club International, Dallas Safari Club, Професионалната ловна асоциация в Намибия и Оперативната и професионална ловна асоциация в Африка изразиха подкрепа за забраната на този вид лов. Членовете на CIC, присъстващи на Генералната асамблея в Мадрид, решиха със 114 гласа „за“ срещу 3 „против“ и 9 „въздържал се“, че CHASA и PHASA са в нарушение на политиката на CIC и така изключването на двете организации беше потвърдено.