начало | контакти | карта на сайта | 13:11, 11 август 2020
Ягдтериер

ЯГДТЕРИЕР

Страна: Германия

Размери:

Ръст:

Мъжки и женски 33 до 40 см.

Тегло:

Мъжки 9 до 10 кг

Женски 7,5 до 8,5 кг

 

Качества

Ловно куче с многостранно предназначение, особено за наземен и подземен лов. Смел и твърд, обича работата и е издръжлив. Жизнен и темпераментен, благонадежден, дружелюбен и послушен. Нито боязлив, нито агресивен. То е смело и злобно куче, със силна захапка. Влиза без страх в бърлогата на лисицата и язовеца и бързо се справя с тях. Избягалите хищници гони с лай по дирята. Може да се обучи  за лов на диви свине, да работи по кървава диря, да донася убития дивеч, включително от вода. Също така се използва и при гонка на фазани. Добър апортьор.

 

Екстериор

Малко, като цяло черно-червеникаво, компактно ловно куче с добри пропорции.

Тялото е съвсем малко по-дълго от височината на холката.То е дребно на ръст. Има конусообразна глава, силни челюсти и здрави зъби. Опашката си държи изправена нагоре, тя се реже на две трети от дължината. Тялото му е покрито с гладка или груба, малка къдрава черна козина. Муцунката, краката отвътре и гърдите му, както и две петна над очите са кафяви. Главата е удължена, леко клиновидна незаострена. Муцуната е малко по-къса от дължината на черепа между задтилната кост и челната плоскост. Лапите са успоредни и при движение и при покой, и не са завъртяни нито навътре, нито навън. Предните лапи са често по-широки от задните. Пръстите са много събрани, с достатъчно дебели, твърди, устойчиви и добре пигментирани възглавнички. Космената покривка е гладка, дебела и твърда остра козина или тънка гладка.

Цветът е черен, тъмно кафяв или сивкаво черен със светлобежови (жълтокафяви) ясно дефинирани петна по веждите, муцуната, гърдите, крайниците и в основата на опашката. Светла или тъмна маска се възприемат еднакво. Малки бели петна по гърдите и пръстите са приемливи.